Lauljatar paneb end tänavu sügisel proovile saates "Tantsud tähtedega"!

"Kui kõnelda enese proovilepanekust, siis seda ei tehta enamasti mitte kellegi teise pärast, vaid ikka iseenda progressi ja karastumist silmas pidades," kinnitab algava hooaja "Tantsud tähtedega" saatele oma jah-sõna öelnud ja juba mitu nädalat koos tantsupartneri Marko Kiigajaaniga trennides higi valanud muusik Ithaka Maria.

Energiline lauljatar kinnitab, et ei ole sekundikski peljanud, nagu võiks mahukas projektis kaasalöömine pärssida tema pere- või artistielu. Enne jah-ütlemist pidas ta põgusalt nõu kahe mehega – oma leivaisa, produtsent Alar Kotkasega ja abikaasa Tomiga. "Mõlemalt poolt kinnitati, et oleme alati tempoga suurepäraselt toime tulnud ja mind julgustati projektiga kaasa minema!" Uneajast pole trenniaega samuti tarvis varastada – Ithaka Maria kinnitusel polevatki tema unetarve kuigi suur.

Laps kõigepealt

Ithaka senine treeningutel omandatud tantsukogemus piirdub koolieelikuaegsete iluvõimlemistreeningute ja kuni kolmanda klassini kestnud balletitundidega. "Sealt edasi olen tegelnud praktiliselt iseseisvalt loovtantsu ehk improvisatsiooniga," tähendab ta. Siiski, millalgi, kui tütar Agathe Vega oli umbes aastane, tekkis lauljataril vajadus, et keegi teine teda trenni mõttes tagant tõukaks. "Võtsin mõned balletitunnid. Hea tunne oli – nagu tagasi lapsepõlve minek," meenutab Ithaka Maria.

Ta tunnistab, et tantsusaatele antud jah-sõna võiski pisut ehk olla tingitud nostalgiast. "Mõeldes sellele, kuidas ma balletikooli tahtsin astuda, aga vanemad suunasid teisiti. Tahtsin tantsumaailmaga uuesti natuke tuttavamaks saada," avaldab ta küllap kaunis kaua kripeldanud südamesoovi.

Tänu piisavalt paindlikule graafikule on Ithaka Maria õppinud kasutama oma ööpäevi targalt – varahommikud ja hilised õhtutunnid kaasa arvatud. "Elu esitab erineva suuruse ja tähendusega väljakutseid iga päev ja muidugi võtan need tänulikult vastu. Aja planeerimine käib meie peres üldiselt kuidagi loomulikult ja pingevabalt. Asjad, mis peavad tehtud saama, tehakse ära ja Vega on niikuinii number üks," ütleb

Ithaka Maria, et tal on prioriteedid elus paigas: kõigepealt tütar ja seejärel riburada pidi kõik muu. "Teisiti ei saa kunagi olema! Pealegi on ta piisavalt iseseisev, tragi ja arukas laps. Mulle on kingitud unistuste tütar," õhkab Ithaka Maria oma sel sügisel teise klassi läinud tirtsust Agathe Vegast kõneldes õnnelikult.

Kuna Rahulate peres on mõlemad vanemad artistid, püüavad nii Ithaka Maria kui ka Tomi võimalusel söögikorrad perega kodus koos veeta. Ka süüa valmistavad Agathe Vega vanemad kodus spontaanselt ja enam-vähem kordamööda – nii, kuidas emmal-kummal parajasti graafik võimaldab. "Jah, ma olen alati ses suhtes kodukana olnud, et mulle meeldib köögis eksperimenteerida ja süüa omavalmistatud toitu. Mulle meeldib kodu! Vaaritamine ja küpsetamine rahustab, koristamine aitab mõtteid korrastada," naeratab lauljatar.

Loomult maksimalist

Selgub, et Ithaka Maria, kes paljude arvates elab justkui unelmate elu, ei pea end üldse mingiks hambad ristis saavutajaks. "Tegelen ju muusikaga, see pole kõrgushüpe või tõstmine, kus tulemus kohe selge," hüüatab ta. Iga artisti loomingu juurde käivad lauljatari sõnul subjektiivsus, emotsioonid, kuulajate oma vaatenurk. "Ilmselt seesama tõik on kujundanud ka mu suhtumise – asju tuleb teha nii, et endal jääks süda rahule. Ma olen lihtsalt maksimalist. Mis tähendab, et annan endast maksimaalselt ja võtan kogemustest, situatsioonidest, ka inimestest kõike positiivset maksimaalselt," sedastab artist oma elufilosoofia.

Ithaka Maria ei nõustu väitega, nagu õnnestuks tal alati kõik justkui imeväel, ehkki pealiskaudsel vaatlemisel see kellelegi nii võib näida. "Igasuguseid olukordi on ette tulnud. Kui kõik ei lähe just plaanipäraselt, siis vaatan, mis sellest õppida on," tähendab ta mõtlikult.

Treener Marko Kiigajaan suusoojaks kiitma ei pea

Tantsupartner Marko Kiigajaaniga nad mõistavad teineteist – Ithaka Maria suhtes võib trennis olla nõudlik ja teda ei pea lihtsalt suusoojaks "tublitama". Marko varustas Ithaka Mariat psühholoogilise ettevalmistamise nimel peaaegu terve "Tantsud tähtedega" viimase hooaja materjaliga. Lauljatari sõnul kestab tal lindistusi vaadates siiani veel imestamise staadium. "Kuidas suudetakse inimesi tantsima panna?! Järsku, palun väga, hakka omandama mingit koreograafiat, tehnikat. See oli mulle ikka täielik šokk! Mul polnud aimugi, mida võistlustantsu kava õppimine endast kujutab. Mõtlesin, et mis seal ikka, väga lõbus üritus. Nüüd, pärast trenne, tunnen – käsi südamel! – suurt respekti kõigi seniste osalejate suhtes," on elu tema sõnul teinud maailmapildi selles sektoris kõvad korrektiivid.

Kuidas habras naine kikkpoksima sattus

Ithaka Maria läks ühel hetkel sõpruskonna ainukese tüdrukuna oma heade sõprade innustaval eeskujul poksitrenni. "Kikkpoksitreener Talis Kitsingut kohtasin täiesti juhuslikult mingisuguses vanalinna baaris, kus ma iial enne ega pärast seda käinud pole. Ta lihtsalt tuli meie lauda ja kutsus trenni. Mina võtsin kuulekalt ja huvilisena kutse vastu," meenutab lauljatar karmi ala peale minekut.

Praegu treenib Ithaka Maria kikkpoksi Talise endise õpilase Margo Reimali juures. "Praegune treener on samuti hea. Paneb hellalt, aga kindlalt pingutama. Mulle sobib intensiivne treening – rapsitakse seal ikka korralikult ja samal ajal lülitan end argimõtetest täiesti välja. Sinna tõmbab just siis, kui on tunne, et jõuvarusid nagu poleks: pimedatel õhtutel või magamatuna on ju raskem end trenni meelitada, aga ma tean, et mu keha vajab füüsilist trallimist. Suriseb ja tuksub pärast tänulikult," naeratab lauljatar.

Lennuhirmuga piloodikursustele

Ithaka Maria kinnitusel on ta lennureise alati kartnud. "Ma ei suigu hetkekski enne, kui olen sihtpunkti pärale jõudnud ja kõik lennuotsad on tehtud. Ükskõik, mitu ööd-päeva kuhugi jõudmine kokku kestab. "A Little Wicked" albumi salvestusperioodil oli lendamist päris palju. Ükskord tulime tagasi Estonian Airi sünnipäeval. Reisijatele pakuti veini ja kommi, lennuk rappus vägevasti ja minu elav fantaasia kujutles pilooti oma meeskonnaga kokpitis rokkimas. Hirmud olid umbes sellised, et ma ju ei oska aidata ei ennast ega teisi, kui näiteks piloot peaks teadvuse kaotama," naerab ta. Siis võttis Ithaka Maria vastu otsuse, et õpib ise lennukit juhtima. "Läksingi aeronautikaklubi erapiloodi kursustele. Teatasin, et ma tohutult kardan lennata ja palusin seletada, kuidas see asi käib – et õpetage mind lennukit tüürima! Käisin loengutes ja õhus. Mul on kogunenud palju materjali, mida uurida. Ootan mõnusat aega, et sellesse normaalselt süveneda," toob ta näite igapäevasest eneseületamisest.

 

VEEL ÜKS NIMI: tantsusaates keerutab jalga Urve Palo

Juba mitu nädalat on eestlased olnud ootusärevuses, kes on need kaheksa avaliku elu tegelast kes tantsusaates jalga keerutama hakkavad. Kroonika paljastas veel ühe nime - tantsima asub endine rahvastikuminister Urve Palo.

Kroonika andmetel mõtles Urve pikalt saatetiimi poolt juunis suure saladuskatte all tehtud osalemispakkumise üle, kuid nüüd kestavad proovid õpetaja Aleksander Makaroviga juba suvekuudest saadik.

Palo ütles, et talle on viimasel paaril aastal igasugustes saadetes osalemiseks pakkumisi tehtud, kuid siiani on ta ei öelnud ja tantsusaate „jah" tuli kergemini, kuna tegemist on heategevusliku saatega.

Tänaseks on teada pea kõik saates osalevad kuulsused: Nõid-Nastja, näitleja Liina Vahter, poliitik Tarmo Kruusimäe, stilist Ženja Fokin, lauljatar Ithaka-Maria Rahula, endine minister Urve Palo.

Oma osalemist pole veel kinnitanud ei laulja Dave Benton ega kergejõustiklane Ksenja Balta, kuigi kahtlused nende osalemise kohta on suured.

Nädala lõpuks peaks kõik kaheksa nime selged olema.

Allikas: ohtuleht.ee