"Ma tegin poppi, sest ei viitsinud klassis lällata – las teised teevad oma asju ja õppigu need, kes seda tahavad," meenutab pühapäevases saates "Tantsud tähtedega" välja langenud purjelaudur Johannes Ahun aega, kui ta Tallinna Muusikakeskkoolist välja visati ja ta end hoopis spordile pühendas.

Miks surfarist tantsutäht muusikakeskkoolist välja visati?

"Mõni mõtleb, et niikuinii käisin suitsetamas ja joomas või pidu panemas, aga minu puhul see nii ei olnud," meenutab 22aastane Johannes.

Esialgu jäeti teda seitsmendat klassi kordama, kuid popitegemised ei lõppenud. "Ma olin alati koolis, aga tundides ei käinud. Hommikuti isa viis mind kooli ja olingi seal, aga ma tegelesin muude asjadega," tunnistab surfar.

Tegeles õppetundidest huvitavamate asjadega

Muusikakeskkooli territoorium on suur. Noormees kolas mööda koolimaja ja käis tihtipeale kooli teises majas mõnd pilli harjutamas. "Koolis oli võimalusi muudegi asjadega tegeleda. Teinekord rääkisin hoopis juttu mõne sõbraga, kes oli mu ristiretkega ühinenud, ja avastasin muid huvitavaid asju," pihib Johannes.

Mis tema käitumise aga põhjustas? Kas Johannes oli teismelisena mässumeelne ja trotsis sõnakalt reegleid?

"Ei olnud mässumeelne, vaid olin poppi tehes pigem põhimõttekindel. Ma tegin poppi, sest ei viitsinud klassis lällata – las teised teevad omi asju ja õppigu need, kes seda tahavad – mina teen lihtsalt midagi muud," olid Johannesel omad põhimõtted.

"Ühel hetkel läks see mul liiga radikaalseks. Ühest popipanemisest sai kaks, edasi mitu ja lõpuks sain aru, et enam ei olegi kontroll enda kätes," meenutab Johannes teismeliseiga.

Väljaviskamise tulemusena oli Johannes aga õnnelik ja rahulolev. "See tõi mind maa peale tagasi ja sport sai sellest väljalangemisest ainult hoogu juurde," räägib Johannes.

Pärast väljakukkumist oli Johannesel tõsine perekoosolek. "Vanemad ütlesid, et see on minu elu – nemad minu elu ei ela, see on minu enda otsus ja nemad mind ei keela. Seni, kuni olen alaealine ja nende vastutusel, pean küll nende sõna kuulama, aga kokkuvõttes olen ikkagi ise see, kes loob endale valikud ja võtab vastu otsused," meenutab Johannes tõsist vestlust vanematega.

Astub lavale kahe bändiga

Põhikooli lõpetas ta Kivimäe koolis ning keskkoolis panustas Johannes spordile juba Audentese spordikoolis.

Paariaastane paus muusikas tõi Johannesele siiski teadmise, et seegi huvitab teda ikka väga. "See on minulik tegevus ja alustasingi iseenda huvist uuesti muusikaga tegelemist. Minu jaoks on need kaks asja – sport ja muusika – hea kooslus," sõnab Johannes, kes keskkooli kõrvalt taas tagasi muusikamaailma sukeldus.

Noormees, kes on õppinud klassikalist kitarri umbes üheksa aasta jagu ja armastab Aafrika trumme mängida, lõi hiljuti oma akustilise ansambli Improov. Kolm aastat tegi ta kaasa ka ansamblis Indigolapsed ning tuleval laupäeval võibki Tallinnas Matkamajas Indigolaste viienda sünnipäeva kontserdil näha Johannest mängimas mõlemas koosseisus.

Purjelaual mööda merd 65 kilomeetrit tunnis!

Purjelaudur Johannes on lauaga mööda vett liuelnud juba üle kümne aasta. Surfamise juurde viis ta isa, kes sama alaga ka ise tegeles. Esimesed sõidud tegi ta aga 11aastasena hoopis talvel – jää peal purjetamiseks kohandatud purjelauaga. "Nii ta on. Üleöö midagi muud tegema ei hakka ja kui on näha, et surfamine tuleb mul enam-vähem hästi välja ja meeldib ka, siis pole ju põhjust seda millegi muu vastu välja vahetada," arutleb Johannes, mis teda selle ala juures nii kaua hoidnud on.

Mis on surfamise võlu? "Surfamise juures paelub mind see, et sa nagu lendad selle vee kohal ja kontrollid kõike. Olenevalt ilmast ja oludest tuleb ka kiirus – olen vist 65 km/t kõige kiiremini sõitnud," selgitab Johannes. "Maksimumhetki käime püüdmas hästi siledates kohtades – seal, kus tuul puhub üle maanuki, nii et vesi on täiesti sile. Aga vee peal ise väga ei tunnetagi seda tippkiirust, pärast elektronseadme pealt vaatad, mis kiirusega sõitsid," kirjeldab Johannes.

Tantsusaatest minekule:"Elu ongi ootamatusi täis!"

"See oli suhteliselt ootamatu! Ei oskagi midagi öelda – nii see juhtus, nagu kõik seda nägid, ja eks elu ongi ju selliseid ootamatusi täis!" oli Johannes veel esmaspäevalgi üllatunud. Oma tantsupartneri Kerstin Kruusega polnudki ta eile veel aega saanud väljakukkumisest rääkida.

Pühapäevases saates tekkis Johannesel Mart Sanderi intervjuu ajal ka väike segadus. Mart küsis, kas surfaritöö on viinud teda ka kuldsetele Brasiilia randadele, Johannes hakkas aga rääkima maksimaalsest pingutamisest ja hullu panemisest, mis peale Mart Sander küsis noormehelt, mis seeni ta nüüd sõi? "Ma vaatasin ise ka, et midagi jäi seal natuke segaseks," tunnistas väikest apsakat eile ka Johannes.

Merle Klandorf: see oli parim paar!

Merle Klandorf tunnistas, et tantsusaate favoriitpaari Johannes Ahun-Kerstin Kruuse väljalangemine oli kohtunikele täielik šokk. "See oli šokk kõigile. Mina pidasin neid kõige tugevamaks paariks," tunnistas Klandorf.

Mainekas tantsuõpetaja selgitas, et Ahun ja Kruuse paistsid silma nii töökuse kui ka osavuse poolest. Klandorf kiitis, et paaril oli kodutöö alati väga korralikult tehtud ja kui tangos sisse tulnud aps välja arvata, siis oli ka tehniline külg neil tugev. "See oli liiderpaar! Aga mis seal ikka, eks saade kannatab sellepärast," nentis ta. Klandorfi arvates mängis tema lemmikpaari väljakukkumises suurt osa tõsiasi, et publik pole sama tantsuteadlik kui kohtunikud – Ahuna meisterlikkust lihtsalt alahinnati. "Kohtunike arvamus oli siiski õige," usub Klandorf.