Homme kell 20:30 lendab saatejuht Roald Johannson Kanal 2 saates „Roaldi retked“ Ameerika Ühendriikidesse Florida osariiki, kus üks tarmukas eestlanna liugleb näkineiuna ookeanivetes ja tõmbab sellega globaalset tähelepanu nii endale kui kogu Eesti Vabariigile.

Merle Liivand püstitas alles sel kevadel Atlandi ookeanis järjekordse Guinessi maailmarekordi, kui läbis merineitsikostüümis ujudes, maratonidistantsi ehk 42 kilomeetrit. See oli saavutus, mis lõi pahviks kogu maailma!

Merle tundis juba pärast keskkooli, et ta on saadetud siia maailma suuri asju korda saatma. Kui ta 2010. aastal Floridasse ülikooli läks, ei osanud ta ette näha, et ühendab peatselt talle südamelähedase avamere ujumise ookeaniaktivismiga ning tema tulevik saab olema läbi ja lõhki põimunud just keskkonnateemadega. Ka tema enda ujumisklubi liikmed on Merle saavutustest suures vaimustuses.

Florida osariigis asuvat Miami Beachi on viimase saja aasta jooksul peetud üheks kõige kuulsamaks mereäärseks kuurordiks maailmas. See on tõeline naudingute keskpunkt, kus saavad kokku rikkad ja kuulsad ning pikad liivarannad ja päikeseline ilm. Aga kogu selle puhkuse-glamuuri varjus on siin peidus ka teine ja märksa tõsisem pool. See on ookeani plastireostus ja kliimamuutustest tulenev maailmamere pidev tõus. On välja arvutatud, et viimase sajandi jooksul on ookeanidesse ja meredesse jõudnud umbes 25 protsenti kogu maailmas toodetud plastikust.

Kliimasoojenemine ja maailmamere tõus, plastikuga saastunud ookeanid ning massiliselt surevad veeolendid! Tere tulemast 21. sajandi reaalsusesse. Aga õnneks on selles pessimistlikus tulevikuväljavaates ka üks pisike lootusekiireke. See on meie oma Tallinna tüdruk Merle Liivand, kellest on saanud merineitsikostüümis rahvusvahelise haardega ookeaniaktivist ja üllataval kombel on ta inspiratsiooniks väga paljudele inimestele.