Ajakirjanik Elo Mõttus-Leppiku üllatus oli suur, kui ta avastas, et internetist ravimeid ostes võib sooritada ränga kuriteo.

 

Viimastel aastatel on saanud kümned ja kümned Eesti üliõpilased, õpetajad, pereisad ja teised tavalised inimesed kohtus narkodiilerite ja mõrvaritega võrdselt karmi karistuse. Asja juures on kurioosne, et neil pole aimugi, et nad seadust rikuvad. Inimesed tellivad internetist ravimeid, mis mujal Euroopas on lubatud, aga Eestis saad kuni 10-aastase vangistuse. "Ma olen ikka šokeeritud, karistuse järgi olen nagu narkoparun," kirjeldab varem karistamata noormees, kes tellis pahaaimamatult kaks karpi mujal Euroopas lubatud keskendumist parandavat modafiniili tabletti. 

 

„Ma tardusin sisemiselt ka. Minu näol ei ole tegemist mingisuguse retsidivistiga, vaid lihtsalt kergelt tobu perepea ja ettevõtjaga, kes läks maailma uurima ja lõi varba ära.  Ja äkki olin ma kohtus kõige raskema retsidivisti pügala järgi" kirjeldab teine. 

 

„2020. aastal alustasime 42 menetlust , 2021. aastal juba 67," kirjeldab kasvavat trendi Maksu- ja tolliameti narkotalituse juht Raul Koppelmaa, kelle sõnul ei telli need inimesed narkootikume, vaid rahusteid ja keskendumist parandavaid ravimeid.

 

Kas nende inimeste tegu on ikka nii karmi karistust väärt või tuleks endale otsa vaadata ka mugavustsoonis istuvatel ametnikel, kes pole inimesi ohtudest teavitanud? Miks Eesti keelab ravimeid, mis mujal Euroopas on legaalsed ja lubatud? Kas noorte inimeste elu igaveseks ära rikkumine on ikka põhjendatud? "Ei, see ei ole okei," ütleb justiitsminister Lea Danilson-Järg. 

 

 

Teiste teemadena uurib ajakirjanik Sander Punamäe, miks mormoonid inimeste kohta andmeid koguvad ja detailideni inimeste suguvõsa ja rohkemagi kohta teavad. Kes on need noored mehed, kes tänaval sõbralikult juurde astuvad ja heal meelel evangeeliumi õpetavad ning oma tarkusi jagavad?

 

Ajakirjanik Madis Kimmel käis isadepäeval külas Vello Koosmal ja tema poegadel, kes Tallinnas suure politseimaja ees kõikidele pealinlastele tuttavat väikest kommipoodi peavad.

„Ja kes ei tea, sellest teeme pildi ja paneme seinale,” naerab kullaväärtusega parima halvaa retsepti kiivalt valvav omanik Vello.