Kas korteriostude hüppeline kasv Venemaa kodanike hulgas on julgeolekuohuks Eestile? 

 

Eelmisel aastal jooksid Vene Föderatsiooni kodanikud piiri tagant Eesti kinnisvarale tormi. Ostud kasvasid ligi 40%. Asja uurides avastas teleajakirjanik Elo Mõttus-Leppik, et  agressorriigi kodanikud ostavad kokku odavaid kortereid Ida-Virumaalt ning silma hakkas juba aastaid toiminud kummaline ostumuster, mil pole midagi pistmist elamiseks või ärilisel eesmärgil korteri soetamisega„Olukorras, kus mittesõbraliku riigi kodanikud omavad suurel hulgal vara piiriäärsetel aladel, peaks küsima, miks need ostud tehakse? Kindlasti on see küsimus jõustruktuuridele. Võimalik on riiki ju ka osta, mitte seda kuidagi teistmoodi vallutada,“ hoiatab kinnisvaraekspert Ingmar Saksing. Elo Mõttus-Leppik käis Ida-Virumaal venelastele kuuluvaid kortereid vaatamas ning päevavalgele tulnud olukord oli jahmatamapanev.  „Üks piiritagune kommunaalide võlglane saatis meile raha asemel Z-tähe“, vangutab Püssis oleva kortermaja korteriühistu esimees pead.  

 

Emakeelepäeval küsib Neeme Raud kas me peame Eesti keele pärast muret tundma?

 

Kas teie jaoks on osavõtlik inimene aktiivne osaleja või kaastundlik ja empaatiline kaaslane?

Kas liiderlik on liidri omadustega või lõdva püksikummiga?

Neeme Raud tõdeb, et kuigi räägime sama keelt ja samu sõnu võime üksteisest siiski täiesti erinevalt aru saada. Kas peaksime keele praeguse seisu ja tuleviku pärast muret tundma? On see rikkus või oht, kuid tundub, et tänases eesti keeles jagub igaühe jaoks midagi. Kas kõige suurem mure on ingliskeelse slängi pealetung või hoopis kantseliidi piiritu vohamine, mille tulemusena ei mõista tavainimene enam oma riigi seadusigi. Arvamuseavaldused koolinoortest õiguskantslerini.

 

Raul Ranne veendus, et Linnahalli  rõskesse saali rajatud tehismaailm viib meid aega, kus Tanel Toomi loodud maailm on selgelt lõpukursil.

 

Kõik kohalikud publikurekordid purustanud film “Tõde ja õigus” tulistas režissöör Tanel Toomi nime hetkega filmitaevasse. Tema uus, apokalüptiline draama on üles võetud Linnahalli raudkülma ja rõskesse saali rajatud tehismaailmas, mis viib selgelt lõpukursil olevasse maailma. Ülipingeline draama pidi vaatajale mõjuma lausa füüsiliselt.

 

 

Ajakirjanduslik telesaade „Täistund“ on Kanal 2s täna kell 20, kohe pärast Reporterit.