Täna kell 20:30 selgub Kanal 2 saates „Täistund“, et lämbumiseni viiv norskamine ohustab lausa iga kolmandat eestlast. Saates räägivad oma kogemustest tõsise uneprobleemiga pikalt elanud koomik Mattias Naan ja endine saatejuht ning poliitik Tanel Talve. 

 

Üldlevinud arvamuse kohaselt on norskamine ohutu. Nina-kurgu-kõrvaarstid tunnistavad aga müüdiks arusaama, et norskamine peegeldab head ja sügavat und – pigem on see märk liigselt lõdvestunud hingamisteedest. 

 

Kanal 2 endine saatejuht, poliitik ja Voose Külaseltsi hing Tanel Talve teab, kui halbade tagajärgedeni võib viia tähelepanuta jäetav norskamine. 47aastasena on mees üle elanud südameoperatsiooni ja insuldi, mis on pannud teda tõsiselt oma norskamisele tähelepanu pöörama. „Täitsa surmahirm oli ja selline tunne, et keegi hoiab kõrist kinni ja ei lase lahti,“ meenutab Talve öiseid ärkamisi.

 

Samuti ei teinud oma norskamisest pikka aega numbrit stand up komöödiaga tegelev Mattias Naan. Mattias ei tundnud kordagi läbi une, et ta ei hinga, mis muudab selle haiguse eriti salakavalaks. „Kui mõni on lihtsalt vali norskaja, siis mina võisin tunnis viiskümmend korda läbi une lihtsalt lämbuda.“ Mattiase elukaaslase Kristel Aaslaidu sõnul teda ei häirinudki niivõrd norskamine, kui hoopis vaikus. „Mind äratas see üles, et inimene ei hinganud mu kõrval järsku,“  meenutab Aaslaid. "Ma raputasin ta üles, et ou, mis toimub? Sa ei hinganud ..." 

Norskajaid on meie seas üllatavalt palju ja enim pöörduvad abi järele just 30-40-50-aasta vanused inimesed. Kuidas aga inimene teab, kas tal on uneapnoe või ta lihtsalt norskab? Vastuseid annab saates kõrva-nina-kurguarst ja unearst Heisl Vaher, kelle sõnul võib igal kolmandal inimesel esineda mingis raskusastmes uneaegne unehäire. Ajakirjanik Elo Mõttus-Leppik kontrollib igaks juhuks ka enda “unes käitumist”.

 

„Täistund“ on Kanal 2s täna kell 20:30.