Täna kell 20:30 avab Kanal 2 saade “Täistund” vanglatööstuse suletud ukse, uurib looduskaitsega kaasnevaid maaomanike hirme ja tutvustab lasteaias staariks tõusnud meesõpetajat.

 

Eesti Vanglatööstus on unikaalne nähtus, mis ühest küljest on äriettevõte nagu iga teinegi, kuigi kuulub riigile ja justkui taotleb kasumit, aga tegelikult on selle eesmärk sotsiaalne ehk kinnipeetavale pakkuda töötamise võimalust ja tekitada harjumust. Ettevõte loodi 20. sajandi algul, kui meie vanglates istus kinni ligi 4000 kinnipeetavat, kellest paljude karistused olid pikaajalised. Laagertüüpi vanglates lokkas Nõukogude ajast pärit subkultuur ja nii otsustas Eesti riik tööeas inimesed riigi huvides tööle panna. Kinnipeetavad teevad puidutööd, õmblevad, komplekteerivad kõikvõimalikke kaupu, teevad süüa. Ja kuigi tööd just nagu oleks, on siiski olukord vanglates muutunud: täna istub oma aega Viru-, Tartu- ja Tallinna Vanglates enam kui poole vähem vange kui võrrelda nende arvu sajandi algusega – täpsemalt 1900 kinnipeetavat. Seega jääb ajakirjanik Madis Kimmelil tõdeda, et just nagu iga teist ettevõtet kimbutab ka vanglatööstust tööjõupuudus.

 

 Talukoht on Gunnar Lepasaare suguvõsa käes olnud 300 aastat ja Gunnar on alati mõelnud, et talu ja metsamajandamise võtavad kunagi üle tema lapselapsed. Tänaseks on aga mehel hirm, et pärandab järeltulijatele ainult suured võlad, sest viimased kümme aastat on tema maadele üha uusi looduskaitselisi piiranguid peale pandud. Looduskaitsealad hõlmavad Eestist juba ligi 20%  ja neid tuleb iga aastaga juurde. Nii on ka inimesed Ida-Virumaal ärevaks muutnud riigi plaan laiendada tuhandete hektarite võrra lendorava elupaiku ja seda ka kohtadesse, kus praegu lendoravat veel leitud pole. Gunnar Lepasaarele tähendab see, et juba ligi pooled tema maad jäävad kaitse alla. Teleajakirjanik Elo Mõttus-Leppik uurib, miks linnas elavate ametnike seas on levinud suhtumine - parem kui teid maal ei elaks.

 

 Siim Kingul oli rahvusvaheliselt edukas modellikarjäär, ta oli oodatud tantsuartist moe- ja showlavadel ning suurtes telesaadetes. Ja ühtäkki vahetas ta neli aastat tagasi glamuursed moelavad mänguasju täis lasteaia põranda vastu. Ta on Mesimummu lasteaia laste lemmikõpetaja ja direktrissi sõnul lapsevanemad lausa võistlevad, kelle laps just Siimu rühma saaks. Koolides oodatakse avasüli meesõpetajaid, järjest enam noori mehi võtab välja isapuhkuse – kas mees lasteaiaõpetaja ametis ongi enam üllatav küsib Sander Punamäe.

 

 

„Täistund“ on Kanal 2-s täna kell 20:30.