Kanal 2 aasta viimane “Täistund” pakub mitmekülgset vaadet muusikale, spordile ja rahvuslikule olemusele. Saates tutvustatakse Viljandi Jaani kiriku suurejoonelist hiigelpilli, uuritakse fluoriga suusamäärete keelu mõju spordimaailmale ning aidatakse enne jõule mõista eestlase hinge olemust.
 

 

Viljandi Jaani kiriku kõrgest tornist kostub üle linna salapärane helin, mis pole lihtsalt kõmisev kellade koor, vaid midagi erilisemat. See on hõbehäälne ja raskeim häälestatud löökpill, mida kutsutakse kariljoniks. Viljandi uhkes kirikus kõlab üks Eesti suurimaid ja võimsamaid kellamänge, mis on saanud linnale omamoodi atraktsiooniks. Ka ajakirjanik Eeva Esse-Sõõrumaa avastab tänases saates selle müstilise kellamängu võlu ja sõidab enne jõule võttegrupiga Viljandisse, et 25 kellast koosneva kariljoni hingeeluga paremini tuttavaks saada. 
 

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) keelas 2023. aastal keemilise aine fluoriga suusamäärded, mis on olnud oluline osa suusatamisest aastakümneid. Kuigi need määrdeained parandavad oluliselt suuskade kiirust, toovad need kaasa keskkonnaohtusid, kuna satuvad veekogudesse ja pinnasesse. Keeld tekitas suusamaailmas vastakaid reaktsioone – mõned toetavad seda looduskaitse seisukohast, teised aga kardavad, et see võib mõjutada suusasporti üldiselt. Ajakirjanik Raul Ranne uurib kuidas see keeld mõjutab suusatamist nii tipptasemel sportlaste kui ka harrastajate seas.
 

Neeme Raud püüab sõnastada sõnastamatut – milline on ja kus end peidab eestlase hing. “Loo mõte tuli mul tegelikult tänu USAs töötatud aastatele – alati, kui seal on valimised, räägivad poliitikud vajadusest päästa ja kaitsta Ameerika hinge. Sageli oskamata täpselt öelda, mis see hing siis on, mida päästetakse. Aga Eesti hing, kus see on? – tekkis mul küsimus, millele nüüd pühade eel püüdsin vastust otsida,” räägib Raud. Eestlaste olemust aitab omapoolsete tõdemustega lahti mõtestada lavastaja Lembit Peterson ja teadjanaine Mai-Agate Väljataga.

 

Hooaja viimane “Täistund” võtab need teemad luubi alla täna õhtul kell 20.30 Kanal 2-s.