ooaja viimases Kanal 2 saates “Roaldi retked” viib rännumees Roald Johannson televaataja Austraaliasse, kus elab juba seitse aastat tunnustatud Eesti trummar Helena Victoria Kirss. Helena ja tema elukaaslane Tõnn otsustasid maailma kuklapoolele kolida, et elada oma unistuste elu. Nende julge otsus on toonud kaasa uusi võimalusi ja põnevaid kogemusi.


Austraalia kolmanda suurima linna Brisbane'i idarannikul elab tuhandeid eestlasi, kellest paljud on sinna sattunud seiklushimu ja uute võimaluste otsinguil. Roald otsustab külastada Helenat ja Tõnni nende kodus, milleks on seitsmehektarine kinnistu maalilisel Tamborine’i mäel.

Kui seitse aastat tagasi oli Helena koduses Eestis oma trummarikarjääri tipul, otsustas ühel päeval kõigile ootamatult Austraaliasse kolida. “Endalgi oli natuke üllatus, et selline julge samm teha. Ainuke asi, mis jäi Eestist lahkudes kripeldama, oli see, et kõik oli hoos – uhked showd ja vägevad koostööd. Oli koguni olukord, kus öeldi, et maksame sulle edasi-tagasi pileti, et saaksid tulla ühele konkreetsele firmapeole mängima,” meenutab Helena Austraaliasse kolimise algusaega.

Kuigi naine teenib kängurumaal igapäevaselt leiba hoopis riidepoe juhatajana, pole ta seal trummimängu unarusse jätnud, vaid teeb agaralt koostööd erinevate artistide ja ürituste korraldajatega. Tema elukaaslane Tõnn on aga leidnud endale uue eriala taastuvenergia valdkonnas, paigaldades maapiirkondadesse päikesepaneele. 

Tarmukad noored kinnitavad, et kuigi mõnikord võib neile Eesti igatsus hinge pugeda, tunnevad nad siiski end Austraalias väga koduselt. Seda tänu oma sõpradele ja suurele Eesti kogukonnale, samuti kodustele toitudele ja isegi saunale, mille nad oma kätega valmis ehitasid.

“Siin on selles mõttes kõik see kodutunne tegelikult olemas, sest oma inimesed on ümber ja just nimelt Eesti inimesed. Nii imelik on seda öelda, aga teinekord välismaal elades ma olen isegi tundnud natuke rohkem ennast eestlasena,” räägib Helena.

Hooaja viimane “Roaldi retked” on Kanal 2 ekraanil täna kell 20.30.