Täna kell 20.30 alustab ajakirjandussaate “Täistund” uus hooaeg ning võtab kohe avaosas käsitleda kaks karmi teemat. Kuidas päästa meie noored narkootikumidest ning miks ei aita riik tsüstilist firbroosi põdevaid lapsi, kui ravim on olemas.

 

"Me oleme Katrega kõigest rääkinud - kui raske see haigus on ja kui lühike võib elu olla. Meie peres kasvab üks laps ja võibolla ta ei jõua põhikooli lõpunigi. See on kõige hirmsam..." ütleb tsüstilist fibroosi põdeva 10-aastase Katre ema. Eestis on kolm klassitäit lapsi ja noori, keda ähvardab lämbumissurm. Nad põevad armutut haigust, mis hävitab nende seedesüsteemi ja kopsud, kuni nad ei saa enam hingata. Ravim on olemas, aga Eesti riik pea ainsana Euroopas seda ei rahasta. Tsüstilist fibroosi põdevatel lastel kadus viimanegi lootus riigi abile eelmisel kuul, kui ka kohtust tuli negatiivne otsus. Kas me laseme nüüd neil lastel surra? küsib Elo Mõttus-Leppik.

Narkomaailmas on olukord halb.  Narkootiliste ainete populaarsus ja kättesaadavus pole kunagi olnud nii suur kui praegu. Narko-tont liigub üle kogu Eesti – sh koolides, kus lapsed tarvitavad ja isegi müüvad erinevaid keelatud aineid. See on paratamatult toonud endaga kaasa ülisuure narkosurmade laine. Selge on see, et traditsiooniline narkoennetustöö ja -võtted ei tööta. Uuringud ütlevad, et koolides ei tohiks sellest teemast isegi rääkida. Aga mida siis saab teha? Kuidas hoiatada noori ränkade tagajärgede eest ning vältida veibi-epideemia sarnast narkootikumide vohamist noorte hulgas? Küsib Raul Ranne.

 

 „Täistund“ alustab Kanal 2s täna kell 20.30.