Täna kell 20.30 on Kanal 2 saates “Täistund” vaatluse all poliitik Igor Gräzin, kes on tekitanud palju kõneainet oma käitumise ja avaldustega. Gräzin, kelle nimi on viimasel ajal seotud Keskerakonna umbusaldamisega ning hiljutise lahkumisega erakonnast, astub kaamerate ette, et avada oma poliitilist vaadet ja tulevikuplaane.



Möödunud nädalal, enne Mihhail Kõlvarti umbusaldamist oli Gräzini telefon punane. Kõik erakonnad uurisid, kas ta tuleb kohale ja hääletab vastu. Ajaloolise sammu, ehk ligi mitukümmend aastat kestnud Keskerakondliku võimu kukutamiseks oli puudu täpselt üks hääl – Gräzini oma. 

 

Gräzin otsustas, et Kõlvart tuleb maha võtta, kuna ringkonnakohus mõistis Keskerakonna hiljuti kriminaalkorras süüdi ja mõistis erakonnalt välja miljon eurot. “Ma ei oleks uneski tulnud selle peale, et see asi on nii tõsine nagu ringkonnakohtu otsuses välja tuli. See erakond sellisel kujul tuleks likvideerida. Tuleks lihtsalt laiali saata, osta kirst ja sõita otse surnuaiale,” põrutab Gräzin. 

 

“Kui me räägime erakonnast, siis see on reetmine,” kommenteerib Gräzini valikut endine Tallinna linnapea ja Keskerakonna juht Mihhail Kõlvart. “Reeta kedagi? See oli ju teada, et ühel hetkel tuleb see hetk, kus ma hääletan Keskerakonna vastu. Ja Kõlvart peaks meeles pidama, et kaks aastat ma ei ole seda teinud,” räägib Gräzin.

 

Gräzin ei kõhkle ka oma poliitilist teekonda ja valikuid meenutades. “Reformierakonnaga on ülimalt romantilised suhted, sest mina olin selles kambas, kes me Reformierakonna asutasime,” märkis Gräzin. Kas poliitik kavatseb tõesti astuda tagasi erakonda, mille kohta ta alles hiljuti teatas, et sellest on saanud vasakpartei, mille liikmed on puugid ja Kaja Kallas on komsomolisekretär? “Nii nagu Igor Gräzin on ise öelnud, et nii kaua, kuni mina olen esimees, ta selle erakonnaga ei liitu,” ütleb saates peaminister ja Reformierakonna esimees Kaja Kallas.

 

Värvikas tegelane lammutab mitmel rindel ja on pinnuks silmas ka peapiiskop Urmas Viilmale. Neli aastat tagasi tegi Gräzin elus kannapöörde ja lõpetas oma õpingud Eesti Evangeelse Luterliku kiriku usuteaduste instituudis ning asus vaimulikuna tööle Muhus asuvas kirikus. Sellest suvest saadik arvati Gräzin emerituuri ehk vanaduspuhkusele. Gräzini sõnul on peapiiskopi tõenäoliselt pahandanud tema väide, et Eesti kirikute nõukogu soojendas enda külje all saatana sigitist. 



Ajakirjanik Elo Mõttus-Leppiku intervjuu Igor Gräziniga on Kanal 2 saates “Täistund” täna kell 20.30.